m

Show background

Hur kan man se sin trädgård med nya ögon?

“Hur gör man för att få till det där lilla extra? Varför lyckas de på teve, men jag har inga bra idéer hemma i min egen täppa? Varför blir allt jag testar själv aldrig så spännande och lyckat som i trädgårdstidningarna?”

Antingen har du det, eller så har du det inte, kan vara svaret. Eller så provar du, du låter dig misslyckas, testar, ändrar, skapar om och flyttar tills du är nöjd. Det är så jag gör. Fast på pappret.

Genom att prova många gånger, lär man sig till sist något. Antingen blir det en verbaliserad kunskap som du kan formulera i ord, eller så blir det en integrerad kunskap, internaliserad i hela dig och du “bara gör”. (Tyst kunskap, heter det på vetenskapligt språk, inom sociologin bland annat.) Det växer fram av sig självt, färger komponeras, rytm skapas, proportioner stämmer, harmoni är resultatet. Och det är underbart.

Vi som jobbar med det kan inte prova oss fram i alla trädgårdar (oftast skulle nog ingen vilja betala oss för all ‘trial and error’ som skulle behövas!). Men gudarna ska veta att jag har provat – i min egen trädgård! Men det är på pappret idéer kan testas och förkastas utan att vända upp och ner på hela trädgården.

Kunskap och medvetenhet skapar vägar till mer kunskap. Din känslighet på ett område du gillar och behärskar är en kanal till ökad kunskap. Vyer, städer, landskap, arkitektur, hantverk och konst är alla vägvisare för den som vill skapa i verkligheten. Även musik kan ge inspiration och undervisning. Rytm, genklang och ekon ger harmonier. Synkopier, disharmonier och avbrott skapar spänning, som kan vara lika eftertraktansvärda.

För att nå de resultat du eftersträvar är skolning, nyfikenhet och kunskap via mästare som gått före oss, den breda vägen du måste ta för att lyckas. Stoppa fingrarna i jorden, smaka, känn och bekanta dig, låt det ta tid. Det kommer.

Det är även smart att bjuda in nya ögon i trädgården. Jag ser saker och möjligheter du själv har svårt att upptäcka. Jag hör dina ord och formuleringar, dina drömmar och tankar och i den smältdegel som dina önskningar och mina förvärvade kunskaper sammanblandas, kan ett resultat födas som ger det där extra! Som får det att hända, harmonierna, den lyckade rabatten eller bara den ljuvligt växande frodigheten som du så längtat efter!

Välkommen att se trädgården med nya ögon – vare sig det är på mina papper eller i din trädgård!

 

Lämna kommentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close