m

Show background

Är det trädgårdssäsong NU?

Det är väldigt spännande och tillfredsställande att jobba i sin trädgård under senhösten och vintern. Nu pratar jag givetvis för oss som bor på västkusten och andra områden där vi länge lever med barmark och knappt någon tjäle. Har man idéer om förändringar i sin trädgård är det perfekt läge att flytta och förändra ett bra tag till. Hann man inte rensa den där rabatten och den är full med ogräs är det också perfekt läge – om man är sugen vill säga! Ibland är det ju så, man har varit sugen länge och inte fått tiden att räcka till. Då är hösten bra för exempelvis rensning. Ogräset lossnar lätt och jorden är lättarbetad när den är lagom fuktig, vilket jag ofta tycker att den är nu på hösten.

Vissna perenner behöver man inte ta bort, låt det stå eller ligga, det kan skapa vackra frostnupna siluetter och har det fallit till backen skyddar det rötter och lökar för alltför stora variationer mellan köld och värme, vilket är bra mot förruttnelse.

Även att gräva upp perenner och anlägga en ny rabatt går bra så länge det går att gräva. De flyttade, alternativt delade, perennerna får en bra start när det sedan vankas vårvärme igen. Då står de på plats och följer med att börja växa tidigt på våren. På en del plantskolor är det dessutom rea-tid, så fynda nya favoriter och plantera ut och vänta på resultatet!

Buskar kan vara lite kinkigare, men ett halva-priset-fynd kan vara kul att testa – hem och gräv ner! Hela rotpaketet är ju med, det som stått i plantskolan hela säsongen. Om rötterna ser friska ut när du lyfter ur dem ur krukan (kolla gärna PÅ plantskolan) så vet man att plantan är ordentligt skött och vattnad och det är ingen större risk. Däremot är det mer tveksamt att flytta buskar i trädgården, och i synnerhet inte vintergröna växter. Det är lite försent. Dessa växter har ett mer utspritt rotsystem, eftersom de kunnat ber ut sig mera än i krukan. Kapar du nu viktiga sugrötter för att gräva upp och flytta, kan växten ha svårt att inte torka ut, i synnerhet när soliga vårvinterdagar med tjäle sätter igång.

Kan man kanske göra något vettigt i soffläge med en kopp te?

Är du ändå inte sugen på att jobba dig svettig ute i den lågt ställda novembersolen, utan vill sitta inne och drömma om nästa vår, så är ju planering och skiss det du nu kan hänge dig åt!

Boka tid för rådgivning eller beställ den där ritningen av trädgården! Eller försök greppa det där med perenner och hur man planerar för lååång blomning på egen hand. Här är ett tips; skaffa en god perennabok. Utgå från de perenner med de blomfärger som just du vill ha. Ringa in dem och och märk dem sedan som ‘tidiga’, ‘mitt i sommaren’ och ‘sena’. Ta sedan reda på höjd och gruppera dem inom detta. Nu har du ett underlag för att börja planera en rabatt som är låg i förgrunden och hög där bak. Är du för “latmansträdgård” ska du titta extra noga på de sena perennerna. De har den stora vänligheten att komma upp ganska tidigt med sitt fylliga bladverk och stå där och pryda sin plats under hela växtsäsongen ända tills de blommar. Mindre risk för ogräsetablering alltså. Till skillnad från många tidigblommande som efter blomning vissnar ner och “försvinner” med sitt bladverk. Ett litet trädgårdsdesigntips sådär i förbifarten!

 

 

Join the discussion 1 comment

  1. Annicka Ekengren November 15, 2017 at 3:58 pm Reply

    Trevlig läsning, Ylva. Bra och handfasta råd, i mysig ton. Blev sugen att lukta på jorden och andas in lugn. Och liv. /Annicka Ekengren

Lämna kommentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close