m

Show background

Tidiga vårbruket är vägen mot lättskött trädgård.

Nu på våren sitter ogräset i dina rabatter lätt i jorden. Deras rötter har inte hunnit etablera sig så hårt efter vintervilan. Det är lätt att rensa. På det viset får man ett försprång och kan får det lugnare i vår, när värmen kommer på riktigt. Det är också lättare att rensa nu, utan att skada de sköra skotten av perennerna som börjar växa kanske först om en månad.

I min egen trädgård försöker jag rensa nu. Om jag sedan hinner rensa en gång till innan midsommartid får jag en lugn och skön högsommar. Då har perennerna hunnit växa till sig och skuggar den bara jorden med sina blad. Inte mycket fröogräs har en chans att etablera sig. Hängmattan nästa alltså!

Det är också bra att lägga på “ny jord” på rabatterna. Varför gör man det? Vad är “ny jord”? Med  ny jord och gödsel menar vi jord som består av hög grad av humusämnen. Biologiskt nedbrytbart material från växtriket. Det är det som “förbrukas” i våra rabatter under växtsäsongen. Nedbrytningen förser växterna med näring. Gödsel från kor, får, getter är tuggat gräs, fermenterat och koncentrerat “material” som gör näringsämnena väldigt lättillgängligt för våra växter. Den gödsel man köper på säck, är dessutom fri från rotogräs och efterkomposterad, så det luktar inte lika mycket som färsk gödsel. Genom att lägga  på “ny jord” förser du dina växter inte bara med lättillgänglig koncentrerad gödsel (som pelleterad gödsel är, t ex Chrysan och Algomin) utan också mylla, mikroliv och levande kultur som vitaliserar och håller växterna friska och frodiga.

Lämna kommentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close