m

Show background

Jag var på mitt första yoga-pass igår efter tre veckors ledighet och vila. Och jag var stark! Det gjorde inte ont utan kändes bara positivt! Likadant känns det nu när den nya säsongen drar igång igen – jag känner mig stark, inspirerad och full av lust att skapa och lära ut, förmedla tankar om trädgården som livsrum och trädgårdsdesign. Härligt!

Varför ska man designa trädgården? Det är en fråga jag ständigt brottas med själv. Faktiskt. Jag måste ifrågasätta det jag gör och hitta svaren, annars kan jag lika gärna sluta med det jag håller på med. Jag måste tro på det själv. Så – blommorna är ju vackra i sig, räcker inte det? Och om de inte är det, handlar det väl bara om att sköta dem rätt? Eller?

Nej, jag tycker att trädgården är något annat än bara varje enskild blomma. Det är inte en tavla, utan ett tredimensionellt rum som du kan gå in i, vistas i, känna sol och skugga, jobba dig svettig eller bara vila, uppleva dofter och fågelsång, umgås med vänner eller hitta en stunds enskild ro. Trädgården kan ge oss allt detta. Men det behövs planering, en tanke bakom placering av gångstråk, sittplatser och blickfång, träd som skuggar, prydnadsgräs som rör sig i vinden och buskar som ger flammande höstfärger att uppleva inifrån huset när höstkylan kryper närmare. Man kan ha allt det där ändå, men utan planering hamnar de olika elementen förmodligen inte där de ger mest effekt, uppskattning, eller rent av valuta för pengarna, om man vill vara krass. Ett felplacerat inköpt och planterat litet träd, kan till och med, trots sin skönhet, behöva sågas ner sju år senare, för att man placerat det för nära huset eller på annat sätt felaktigt i förhållande till stråken i trädgården. Ytterligare en dimension som växterna har, till skillnad från möbler och inredning som man försöker placera rätt i sitt hus för att få det mysigt eller praktiskt, är att växterna ställer krav på sin placering. De trivs inte med vilka förhållanden som helst. Eller – de kan överleva, men kommer inte att växa till sin fulla prakt om de placeras hur som helst.

Det finns mer man kan ta hänsyn till; färgmatchning. Färgmatchning över säsong – rabatten kanske börjar i gult och blått tidig vår, övergår i romantiskt rosa, lila och blå toner, för att till hösten flamma upp i rött och orange! Du kanske vill ha stillsamt grönt i din omgivning? Gröna marktäckande kuddar, uppstickande och rundade former, spel av ljus och skugga. Det mesta går. Tänker man funktion först, vet vilken stämning man strävar efter att uppnå och väljer växterna efter dina krav på skötselintensitet (!), så brukar vi lyckas med det mesta. Jag finns där för att hjälpa dig. Så länge jag känner att jag har svaren på dina och mina egna frågor, fortsätter jag. Och det är jag glad för, det är så himla lustfyllt! Tack, alla mina tidigare och kommande kunder, nu kör vi!!!

Lämna kommentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close